Lažne nagradne igre i kuponi – način da ne dobiješ ništa, a izgubiš sve

Mnogo mojih prijatelja na fejsu učestvuje u raznim nagradnim igrama, skoro svaki dan iskoči po jedna dok listam nove objave. Pokušao sam par puta da im skrenem pažnju, ali ne vredi. Opet se neko novi upeca. S tim razlogom pišem ovaj post. Da objasnim ljudima kojoj opasnosti su izloženi.

Mehanizam širenja

primer uslova učestvovanja

Slika govori više od reči. Uvek je isto. Lajkovanjem 1/3 vaših prijatelja vidi ovu  „nagradnu igru“. Komentarisanjem, još 1/3 vaših prijatelja vidi objavu. A nakon što podelite, skoro svi vaši prijatelji budu obavešteni da postoji ova nova nagradna igra a oni malo lakoverniji, kao što ste vi, obnove ovaj proces. U mom trenutnom primeru, Pionir poklanja električne šporete i neko zimovanje. A paketa sa slatkišima nigde .Edit

Edit

Ispostavilo se da je nagradna igra koju Pionir organizuje istinita. I možete je videti na https://www.facebook.com/Pionir.fanpage/ . Ali stranica o kojoj pišem ovde.  I dalje je potpuno fake. I neću je linkovati.

Šta posle?

Više od polovine svih učesnika biće kontaktirano PORUKOM oko načina kako da preuzmu nagradu. Trebate ostaviti svoje Ime i Prezime , Adresu, Sliku Lične karte, Sliku vas kako držite ličnu kartu pored lica. 

Nagrada?

I vi tako srećni, zovete komšije da častite. Svi u ekstazi, ni najmanje svesni da niste čuli ljudski glas u celom procesu dobijanja nagrade. I posle otprilike 20 dana od kada su svi kontaktirani tj. „dobili poruku“, stranica koja vas je „nagradila“ misteriozno nestaje.

Potencijal zloupotrebe

Svi znamo da postoji tamo neko ko pere novac. Niste valjda mislili da se to radi u veš mašini? Vi u vašem neznanju postaje saučesnici u ovoj kriminalnoj aktivnosti a da uopšte niste svesni toga. Par primera šta se može uraditi sa vašim podacima:

  • Otvaranje PayPal naloga
  • Otvaranje Payonear naloga
  • Otvaranje naloga na kripto berzama

Sada vi mislite šta oni to mogu da urade sa tim. Baš me briga.

Pa treba da vas bude briga. Trebate da budete jako uplašeni. Kripto berze su mesta gde se vrti  puno novca. A siguran sam da je jedan veliki deo tog novca iz nelegalnih tokova.

Primer: Imam 100.000 eura nelegalnog novca koji želim da upumpam u legalne tokove. Prvo, napraviću lanac vpn i tor nodova. Kako bi moja ip adresa ostala bezbedna od potencijalne forenzike, otvoriću u vaše ime Payoner karticu. Imam sve. Adresu sa lične karte, vaš selfi sa ličnom kartom. Payoner je u stvari online BANKA koja vam odmah omogućava rad sa inostranim računom tj USA računom. Deponovaću više manjih uplata na taj račun sa različitih imena i prezimena. A odatle sve te novce prebaciti na Binance, kripto berzu. Tamo kupiti neku kritpo valutu kao što je XRP, zbog brzine prebacivanja. Zatim XRP prebaciti na neku decentralizovanu kritpo berzu gde sam samo za ove potrebe napravio lažni nalog. A zatim tu kupiti neku drugu valutu. Recimo RVN i njega prebaciti na wallet. A sa waleta kasnije mogu na moj stvarni nalog Binance tu konvertovati u  Ripple i odatle poslati na CEX, odakle kasnije segmentalno mogu povlačiti novac na moj nalog u Telenor banci. I tako zatvoriti krug.

Novac je sada opran i LEGALAN. Došao je sa mesta gde se velika lova zarađuje trgovinom.

Ako se pokrene zvanična istraga neće stići dalje od vašeg imena i prezimena. Mene u toj jednačini nema.

Ovo je jedan od načina potencijalne zloupotrebe vašeg identiteta. 

Jednostavno ne mogu da vam naglasim sa koliko znanja trebate da pristupate bilo kakvoj radnji na internetu. Ne možete to posmatrati sa onim srpskim „Šta ja imam da krijem?“, „Šta mi mogu?“ ili „Ja uopšte nisam bitan, nemam para, nemam ništa“.

Uz malo više ilegalnog truda, neko može kredit u vaše ima da podigne. Šta mislite ko će ga plaćati?

Želite li da se vaše ime narednih XXX godina vrti u bazama podataka koje hakeri rasprodaju na deepwebu?

Stavite link do ovog teksta u komentar „nagradnih igara“ vaših prijatelja. Spasite ih dok još nije kasno.


Advertisements

Pin It on Pinterest