Umetnuta Stvarnost – definisanje novih okova

Velika je verovatnoća da ovaj članak čitate upravo sa pametnog telefona. Tako da i vi sigurno razmišljate koji je sledeći skok tehnologije s obzirom da smo u poslednjih 20 godina imali evoluciju u mobilnim konfiguracijama uređaja. 

Sa neke moje tačke gledišta, jako je logično da je sledeći tehnološki bum upravo umetnuta stvarnost.

Šta je umetnuta stvarnost?

Umetnuta stvarnost (augmented reality) je sloj koji se projektuje kroz medij kroz koji posmatrate (pametne naočare, telefon, sočivo) i pruža vam simulaciju prisustva datog objekta u stvarnom svetu. 

Sećate se pomame po Njujorku kada su svi ljudi lovili POKEMONE?  

E to je umetnuta stvarnost. Iskreno očekivao sam burnu reakciju, ali ne tako. I očekivao sam da će bolje raditi. Ali nije. I tako su igru ubili tehnički pre nego što je stigla da zaživi. 

Mogućnost ove tehnologije je fascinantna. Zamislite hirurga koji u realnom vremenu dobija telemetriju pacijenta koga operiše ili posmatra njegov CT snimak i sa većom preciznošću otklanja problem. 

Zamislite inženjera koji na svom radnom stolu crta 3D zgradu i primenjuje u realnom vremenu testove opterećenja nosećeg stuba. Ili simulaciju zemljotresa i ponašanje kompletne konstrukcije. 

Zamislite rudarskog inženjera koji na radilištu aktivira sloj svog rudnog tela. I uspešno izvodi simulaciju najbolje metode otkopa ili količine eksploziva koju će upotrebiti za obaranje najoptimalnije količine rude. U scenariju rudnika možete dodati i razne senzore za merenje količine CO2, CO, 02 ili broja suspendovanih čestica. Sa centralnog mesta mogu se slati radio poruke koje će i u marginalnom dometu uređaj interperetirati i izbacivati obaveštenja o tome da li je pristup nekom hodniku/radilištu zabranjen ili dozvoljen. A kasnijom sinhronizacijom mogu se interpretirati informacije o kretanju radnika i eventualnim prekršajima.

Zamislite vaš automobil a na šoferšajbni možete imati navigaciju, trenutno stanje na putevima i hitna obaveštenja u smislu iznenadnog zastoja zbog saobraćajne nesreće. Sve ono za šta vam sada služi kontrolna tabla, može se preneti na šoferku a da se fizički na nju ništa ne prikači ili modifikuje. Jednostavno sve informacije dolaze kroz vaša sočiva ili naočare. 

Jedan primer kako može izgledati budućnost je klip Hyper-reality. Pogledajte ga na linku ispod. Svideo vam se članak? Onda ga podelite sa vašim prijateljima!

Advertisements

Pin It on Pinterest