Slušalice poslate u istoriju – spremite se za usmereni zvuk

Teško je zamisliti život bez ovih malih tehnoloških pomagala za nas koji volimo muziku (ili muziku koja nije baš prihvaćena od okoline) .

Kvalitetne slušalice donose kvalitetniji zvuk, ali su zato i masivnije, nezgrapne i pokrivaju mnogo više od ušne školjke. I leti, jednostavno beskorisne zbog znojenja. Pa su onda tu i kablovi koji su po pravilu umršeni. Nego da ne dužim. Ovo nam je svima poznato.

Startup firma Noveto iz Izraela, došla je na ideju kako da dostavi zvuk direktno u vaše uši i sve to bez korišćenja bilo kakvog uređaja na vama. Znači radi isto što i normalne slušalice, dostavlja zvuk u vaše ušne školjke i samo ga vi možete čuti.

Iako je tehnologija u funkcionalnom smislu dobra, na osnovu svedočenja ljudi koji su je probali ima tu još uvek posla kako bi se emitovao kvalitetniji zvuk.

Kako ovo čudo radi?

Fokusirani audio može doći iz bilo kog uređaja. Ali za sada rade samo na zvučniku koji se zove Solwo. Za razliku od sličnih tehnologija, Novetova je drugačija zato što vas zvuk prati kroz prostoriju. Za to koriste svoj 3D softver koji prati vaše uši kroz prostor.

Noveto

Noveto kao kompanija, privukla je pažnju Brian Wallace koji je pomogao da se prikupi neverovatnih 1.4 milijardi USD kako bi se ova tehnologija što pre dovela do kvaliteta koje tržište očekuje.

Očekuje se da će cena gotovog proizvoda biti od 249 do 290 USD. Što i nije tako mnogo.

Potencijal primene i zloupotrebe

Trenutno je izuzetno popularna VR (Virtualna Realnost), zamislite kada ne biste morali da nosite i slušalice da bi upotpunili iluziju 3d prostora. 

Ili slušanje glasne muzike u autu, bez ometanja ostalih putnika.

A kada smo već kod potencijalne (zlo)upotrebe, zamislite da hodate ulicom i odjednom vam neko šapne: „Brzo, pogledaj popust. Zar je moguće da ne želiš nove cipele po ceni od samo 599 eura? A juče su bile 600 „, i ako ignorišete poruku sistem bi i to mogao da prepozna. I da vam opet šapne dok odlazite: „Šteta, odavde si mi izgledao kao dovoljno elegantan gospodin/gospođa“. To bi možda bilo dovoljno da vas gurne „preko ivice“ i da kupite ono što možda ne biste ni primetili.

Film – They Live

Privatnost. To je pojam koji polako bledi u 21 veku. Korporacijama više nije dovoljan reklamni prostor koji imaju. Potreban im je novi. Ušli su u vaše kuće kroz male ekrane, napadaju vas kroz još manje. Prate šta vi kucate, analiziraju vaše ponašanje. Sve su to informacije koje se PRODAJU. I tamo neka neuronska mreža sve to obrađuje i dostavlja savršenu reklamu. Reklamu, koja vam je baš u tom trenutku potrebna.

Toliko od mene u ovom članku. Ako vam se svideo, podelite sa prijateljima.

Advertisements

Pin It on Pinterest