DarkNet – Skrivena mreža unutar mreže

Daleko skrivena iza Tor nodova leži jedna sasvim drugačija mreža. Mreža za koju mnogi nisu čuli a oni koji jesu, nisu sigurni kako da dođu do nje a ni zašto bi uopšte i pokušali.

Čim čujete reč DarkNet pomislite na hakere, na najprljavije moguće nelegalne operacije. Na žalost priča nije tako crna ili bela. Tamo ima svega.

To je neregulisano i necenzurisano mesto. Ako ste novajlija, i ako vam se ponudi nešto jeftino ili besplatno, budite sigurni da su iskoristili nešto vaše protiv vaše volje ili će vas jednostavno zavrnuti i uzeti vam sav novac. Na legalnom netu, postoje milion načina kako da pokrenete proces i eventualno se razračunate sa lopovom, dok ovde to ne postoji. Sami ste.

Kako pristupiti DarkNetu?

Prvi način da se pristupi je preko Tora. Tor je alat čija je originalna namena bila da vam obezbedi anonimnost na internetu i to kroz otvaranje specijalno dizajniranog browsera koji ne dozvoljava izvršavanje skripti na korisničkoj strani, niti upis na bilo šta van njegovog kontejnera. A kao primarni vid zaštite inicijalizuje čuveno „Tor kolo“, koje povezuje nekoliko izlaznih tor nodova u lanac na čijem jednom kraju ste vi, a na drugom sajt koji posećujete. Kao rezultat dobijate bezbednu komunikaciju kroz lanac tj. „Kolo“ od bar 4 noda a po potrebi i više za svaki sajt koji posetite. Po potrebi možete inicijalizovati i dobijanje novog identiteta više puta po sajtu.

Za početak skinite Tor softver sa sajta https://www.torproject.org/

Preuzmite Tor aplikaciju za vašu distribuciju operativnog sistema.

Raspakujte i pokrenite

Nakon inicijalizacije možete proveriti svoju ip adresu, isto kao što sam i ja uradio. Dva nezavisna sajta, dva različita rezultata. Ni blizu stvarnih podataka. Što je super.

Koristeći ovaj softver možete premostiti razne zabrane koje na primer aktuelni vladajući režim države u kojoj se nalazite ima. Ili jednostavno ne želite da vas prate bez ikakve potrebe. Napominjem da je ovaj način izlaska na internet ekstremno spor. Tako da ipak preporučujem VPN za ove namene.

DarkNet sajtovi

UPOZORENJE: Odavde idete na sopstvenu odgovornost, videćete sadržaj koji vam neće prijati, koji će vas uvrediti i povrediti . Ako uradite pogrešne stvari na pogrešnim mestima možete ostati bez novca, ličnih informacija i ko zna bez čega još.

Kako bi pretraživali DarkNet imate par search engina, jedan od najpoznatijih je torch

http://xmh57jrzrnw6insl.onion/

Kao što vidite po bloku reklama na njemu, možete naći dosta ilegalnog sadržaja. Od droge do mixera za kriptovalute pa i do onih težih stvari.

HidenWiki je must see sajt. Na samoj početnoj stranici imate ažurirane sve potencijalno zanimljive stranice. Neke od njih možda nećete ni moći da učitate zato što rade samo uz specijalne konfiguracije Tor kola koje su nama običnim smrtnicima nepoznate, tako da za dosta sadržaja ostajete uskraćeni.

Još jednom vas upozoravam da pazite šta radite na DarkNetu, imate dosta malicioznih ljudi tamo!

Advertisements

Pin It on Pinterest