Kako pronaći katastarsku parcelu na terenu bez geometra?

PAŽNJA: ovo može biti jako neprecizan način za određivanje pozicija vaših parcela, i služi isključivo da vam pomogne u orijentaciji na terenu. Za zvanične informacije obratite se lokalnoj katastarskoj upravi.


Prvi uslov koji morate ispuniti jeste da imate google nalog koji je povezan na android mobilni telefon kao i naravno lozinku za pristup.

ovako izgleda ulogovani profil na google mapama
ovako na android telefonu.

Izađite na sajt maps.google.com.

U novom tabu otvorite https://a3.geosrbija.rs/

Za primer uzećemo jednu nasumično izabranu parcelu pored Vlasinskog jezera. Vi naravno naciljajte vašu parcelu na sajtu Geosrbija, i pratite dalja upustva.

Kliknite na dugme CADASTER u donjem levom uglu.

Nakon klika, ocrtaće se sve katastarske parcele u polju gledanja.

Odaberite ispravan koordinatni sistem, tj. sistem koji google najbolje interpretira. Kliknite u donji levi ugao baš na mesto koje strelica pokazuje.

I odaberite 4326: WGS 84 DD MM.MMM

Sada smo spremni da markiramo tačke na google maps.

Odaberite prvu tačku vaše parcele, na isti način kako sam i ja to uradio na ovom primeru.

Na vrhu ovog belog polja koje se otvorilo, sada imate ispisane koordinate prve tačke vaše parcele. Obeležite ih i kopirajte. A zatim nalepite u polje pretrage na google mapama i pritisnite enter.


Nakon što smo to uradili, google mape su nam pokazale baš tu koordinatu. Sačuvajte je klikom na dugme „Dodaj oznaku“ u donjem levom uglu.

Upišite ime kako to vama odgovara. Meni je od uvek bilo lakše da upišem kao Tacka 1, Tacka 2 i td. Potvrdite snimanje, pritiskom na taster ENTER.

Zatim biramo tačku na prvom sledećem prelomu, i na isti način je dodajemo na google mape.

Za slučaj da vam nije baš najasnije, ovo su sve tačke koje treba preneti(od preostalih) na google mape .

BITNO: Parcele neće biti uvek sa ovako pravim međama. I na svakom prelomu morate uzimati novu tačku i dodavati je na google mape kako bi što preciznije utrvrdli granice vašeg imanja.


Ovako izgleda finalno stanje, nakon unosa poslednje tačke. Takođe treba napomenuti, da google mape nekada ne interperetiraju lepo koordinate pa je potrebno izbrisati dvotačke i razmake

Primer N: 42° 42.643′ E: 22° 19.680′ postaje N42° 42.643′ E22° 19.680′

Vidite, samo su dvotačke i razmaci uklonjeni.

Pošto smo sve završili, dolazimo do konačnog pregleda na mobilnom telefonu.

Kao što vidite, sve tačke koje smo uneli na računaru sinhronizovale su se sa vašim nalogom na google mapama, i sve promene su vidljive samo vama.

Sada sa mobilnim telefonom odete na lokaciju i otkrite gde se šta nalazi.

NAPOMENA: Prosečan mobilni telefon ima grešku od 4 metara, pa na taj način i tretirajte dobijene rezultate.

Na žalost, ovo je trenutno jedini način da samostalno utvrdite dimenzije i lokacije vaših parcela. Aplikacija koju je geosrbija izbacila u google prodavnici još uvek nije dorasla svom zadatku zato što joj je period osveženja GPS signala ogroman plus se nakon nekog vremena blokira i uopšte ne osvežava. Iskreno se nadam da će to u skorije vreme srediti. Do tad ostavljam vam ovaj moj tutorijal.

Advertisements

Pin It on Pinterest